De reünie van klas 6 van de Topschool van jaargang 1970-1971

Zeer voorlopige versie, Jaap

De reünie heeft inimddels plaatsgevonden op 30 oktober in het voormalige Topschool-gebouw dat nu een onderdeel vormt van de Lieflandschool en binnenkort afgebroken gaat ivm. de bouw van een supermarkt.

Hoe het verlopen is

Ik kwam zelf (als appendix van het organiserend commite) al om drie uur aan, maar men bleek al twee uur bezig geweest te zijn en de boel was al opgebouwd, dus ben ik maar even de originelen van de foto's op gaan halen, die we wilden ophangen en wat foto-hoekjes om ze mee op te hangen. Marten en Henk waren er dus al en ook Hettie, die Henk had geholpen. Even later kwam ook Els die beloofd had te helpen. Hilda kwam 'te vroeg', want die kon niet langer wachten.
Men werd rond 16:00 uur verwacht en inderdaad druppelde men rond die tijd alleen of in groepjes binnen. Aanvankelijk was ons idee om naamstickertjes op te doen en dat hebben we dan ook gedaan, maar eigenlijk was het veel leuker om mensen onze namen te laten raden (en hun namen te raden) dus hebben we ze weer afgedaan. Toch wel leuk zoals je sommigen wel herkent en anderen niet.
Er kwamen zo'n 30 mensen inclusief drie leraren en wat 'aanhang'.
Uiteraard leidde het zich voorstellen al snel tot allerlei onderlinge gesprekken in groepjes, maar na verloop van tijd diende men te gaan zitten aan de tafeltjes en legde Henk het programma uit en dat er 2.50 extra betaald diende te worden vanwege de iets lager dan geschatte opkomst en de onvermijdelijke, onvoorziene uitgaven. Dat vond men geen probleem.
Hierna gingen we met zijn alleen naar buiten om een groepsfoto te laten nemen door een fotograaf van Vaszlowsky (zolang het nog licht was).
Hierna gingen men naar binnen en heb ik een half-uurtje gemist omdat ik door Merten als vrijwilliger aangewezen werd om met Henk mee te gaan om de eerste helft van het eten te gaan halen (stokbrood met kruidenboter, soep en salade). Tevens gsm'de Marten ons dat de rode wijn op dreigde te raken en zijn we nog even langs de Edah gereden.
Bij terugkomst hebben we het eten op het lopend buffet gezet en aangezien niemand begon te lopen, ben ik maar soep gaan inscheppen voor de 'leraren-tafel'. Daarna begonnen anderen ook soep te halen. Het was een klassieke maar lekkere vermicelli/groentensoep. Het viel me op dat sommige mensen een tweede portie gingen halen...
De salade vond helaas wat minder aftrek (Groningers zijn blijkbaar toch niet zo gewend aan koude pasta (in dit geval 'penne') in hun salade. Ach, dan schep je toch vooral rauwkost op? Erg speciaal vond ik de stukken verse vijg, maar er lagen ook (dunne) asperges en alfalfa op een stukjes feta. Olijven vond Henk waarschijnlijk toch net iets te gewaagd voor Groningen. ;-)
Overigens zag ik sommige mensen de salade als groente opscheppen bij het hoofdgerecht (aardappelgratinee met ei, fricandeau in sate-saus (dus eigenlijk gewoon sate zonder stokjes) en een vreemd soort vleesballetjes waarvan ik me vooral afvroeg wat het was, maar veel mensen vooral vonden dat het net iets te scherp gekruid was.
Maar ik dwaal af, want je gaat natuurlijk niet naar een reünie vanwege het eten.
Nadat zo'n beetje iedereen klaar was met eten (en vrijwel niemand nam fruit als toetje!), kreeg de heer Pruissen het woord en begon met een verhaal over hoe hij leraar was geworden op de Topschool en wat hij daarna had gedaan en hoe hij hoopt binnenkort met pensioen te gaan.
Daarna wijdde hij wat woorden aan ons leerlingen als geheel en vertelde daarna per leerling (die hij zich nog kon herinneren en dat was bijna iedereen) wat hem over hem of haar was bijgebleven. Volgens mij voelde iedereen gelijk weer dezelfde sterke band met de heer Pruissen (we mogen hem nu natuurlijk Hans noemen ;-) die we toen ook voelden, namelijk iemand die wil onderwijzen zonder enig ander motief en die het ook nog eens heel goed kan.
Zijn observaties over ons leerlingen waren vrijwel allemaal raak, maar over mij wist hij slechts te melden dat ik altijd braaf en geconcentreerd met mijn taken bezig was. Tsja, er was op de Topschool niet veel om tegen te rebeleren en gedurende de lagere school ben je nu eenmaal niet op een rebelse leeftijd, maar ik heb maar even uitgelegd dat ik weldegelijk van de kleuterschool verwijderd ben vanwege verzet tegen 'het systeem'. Ik dacht er later nog over na, maar op de Topschool heb ik eigenlijk nooit een sterk anti-systeem-gevoel gehad, omdat alle leraren en leraressen erg sympathiek waren (ik mocht 'zelfs' juf Frankena zeer).

Jaap van Ganswijk <ganswijk@xs4all.nl>