(Wereld) Sociogogisch Genootschap

Het (Wereld) Sociogogisch Genootschap werd rond 1977 opgericht en gevormd door Jan-Herman Veldkamp en Dolf Sijbring (voor beiden zie 1979) en leek wel een beetje geinspireerd te zijn door het Simplistisch Genootschap van Kees van Kooten en Wim de Bie. Ze verzorgden hele grappige optredens tijdens Rhetorica-bestuursverkiezingsavonden, prestatieavonden (heetten die zo?) en naar ik begrepen heb later ook nog tijdens de Grote Avond van 1979 toen ik al weg was. Ik, Jaap van Ganswijk, vond dat ze heel leuk bezig waren en als een van fotografen op het WLG maakte ik extra veel foto's tijdens hun optredens en tijdens een pauze heb ik ook een keer een fotoreportage met ze gemaakt achter de school.

Het leuke is echter dat Tjibbe Veldkamp de kinder- en jeugdboekenschrijvende jongere broer van Jan-Herman Veldkamp hun avonturen recentelijk (2002) in een jeugdroman heeft verwerkt, waarin ik trouwens opeens een meisje genaamd Sybille blijk te zijn geweest, waarop de hoofdfiguur van het boek hevig verliefd is. ;-)

Ik heb het boekje vandaag (2004-02-07) binnengekregen na het donderdag via internet besteld te hebben en heb behalve de hoofdstukken die op het WWW staan alleen even snel hoofdstuk vier over de fotoreportage gelezen...

Het boekje heet 'De Lachaanval' en hier kun je er meer over vinden:
www.struikelkapstok.nl/lachaanval.htm
www.tjibbeveldkamp.nl/

Ik heb het boekje besteld op:
www.internetboekhandel.nl/ltsearch.php?words=de+lachaanval&genre=0
of meer algemeen:
www.internetboekhandel.nl/
en dat ging heel eenvoudig en snel en kostte 13,50 euro voor het boekje en 1,88 euro voor de portokosten. Uit de beschrijvingen is duidelijk op te maken dat het zich op het WLG afspeelt al zijn de namen veranderd, waarschijnlijk ter bescherming van de onschuldigen...

De uitgever is Van Goor:
www.van-goor.nl/

Overigens zijn de foto's niet de oorspronkelijke en dus ook niet gemaakt van Jan-Herman en Dolf, maar wel gebaseerd op de oorsponkelijke. Ik moet de oorspronkelijke of de negatieven ervan ook nog wel ergens hebben...

Tsjibbe schreef me op 2005-02-05:
Om te beginnen excuses voor het feit dat ik je heb omgetoverd in een vrouw - en in een niet al te sympathieke bovendien. Maar ik had het idee dat De Lezer het zo wilde. Voor de duidelijkheid: ik heb het over mijn boek De Lachaanval, waarin ik ene Sybille foto's laat nemen, die in werkelijkheid door jou gemaakt zijn. Je wijdt er enkele woorden aan op je website.
Jouw foto's vormden inderdaad de inspiratie voor de foto's in het boek. Zoals je vermoedelijk hebt gemerkt hebben we er een aantal min of meer letterlijk overgedaan. Dank voor je inspanning van toen!
Ik kan je nog melden dat het boek komend schooljaar (2005/2006) voor scholieren in een goedkope editie te krijgen zal zijn, wat vermoedelijk zal betekenen dat jouw foto's via een omweg alsnog een groot hedendaags publiek zullen bereiken!
Met vriendelijke groet, Tjibbe Veldkamp
Uiteraard vind ik het allemaal alleen maar heel leuk. Het nemen van de foto's was heel weinig werk want Jan Herman en Dolf kwamen vrij spontaan met allerlei leuke poses. Ze hadden ook best mijn originele foto's mogen gebruiken, maar Tjibbe schreef later dat de stijl ervan veel te 70-iger jaren was, dus qua kleding, kapsel en waarschijnlijk ook foto-kwaliteit.


Ik ben bezig met het opzetten van een uitgebreidere database met gegevens, zodat je precies kunt opzoeken met wie je wanneer in de klas hebt gezeten, voor een snelle preview, zie: www.chipdir.nl/wlg/

Het is misschien wel een goed idee om je ook op te geven op:
www.schoolpagina.nl/school/willem-lodewijkgymnasium/ heeft de WLG-reunie van 2009 georganiseerd
www.schoolbank.nl/school.html?_a=overview&sid=9179 willen je graag een betaald abonnement aansmeren

Zie ook:


Jaap van Ganswijk <ganswijk@xs4all.nl>
20090906: laatste keer gewijzigd
20090912: gecompileerd